Sønderjyske æbleskiver med svesker

2½ dl mælk
3 æg
200 g mel
175 g smør
15 g gær
20 g sukker
½ tsk. kardemomme, stødt

Fyld:
300 g stenfri svesker

Pynt:
50 g flormelis

Lun mælken til ca. 30° og opløs gæren heri. Del æggene i blommer og hvider. Rør æggeblommerne med sukkeret, til de bliver hvide. Mælk, mel og kardemomme tilsættes under grundig omrøring. Smelt ca. 1/3 af smørret og kom det i dejen og bland derpå forsigtigt de stiftpiskede hvider i. Sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 20 minutter. Imens udblødes sveskerne, som gives et opkog. Bag æbleskiverne med lidt smør i hvert hul i den varme pande. Kom lidt dej og en halv sveske i. Når dejen er ved at danne skorpe i bunden, hældes lidt mere dej oveni, og æbleskiverne vendes. De serveres drysset med flormelis fra en trådsigte.

Æbleskiver med svesker har været og er fortsat en foretrukken julespise. I mange familier blev der førhen bagt en stor krukke æbleskiver den 22.-23. december, der blev sat ned i et køligt kælderrum, så der var forsyninger til alle julens kaffeborde. I nutiden er kaffe og æbleskiver ofte det beskedne frokostmåltid den 24. og 31. december, hvor det gælder om at samle appetit til den store servering om aftenen.

Opskrifterne er venligst udlånt fra bogen Smag på Sønderjylland – madkultur uden grænser af Inge Adriansen, Gyldendal 2012. De smukke fotos er taget af fotograf Mikkel Adsbøl.

Kommentér
Del din erfaring med os. Du kan her skrive en kommentar, fifs eller ideer. Mange tak.