For mig er der noget nostalgisk ved duften af dette honningbrød, der breder sig i huset. Min mor lavede det altid til jul, da jeg var yngre, og det er lynhurtigt at bikse sammen og næsten obligatorisk i julemåneden, hvis du spørger mig.

Honningbrødet har en sprød skorpe og en lidt sej midte, præcis som et honningbrød efter min mening skal have. Det er fyldt med julekrydderier som kanel, kardemomme, nelliker og ingefær samt rosiner og ristede mandler – og så smager det allerbedst, når det er lunt med et lag koldt tandsmør på.

Det skal du bruge:

200 g honning
100 g brun farin
1 dl friskpresset appelsinsaft
1/2 dl vand
450 g mel
1 tsk. natron
2 tsk. stødt kanel
1/2 tsk. stødt nelliker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt kardemomme
1 æg
100 g rosiner
1 god håndfuld mandler (gerne ristede)

Sådan gør du:

Kom honning, sukker, appelsinsaft og vand i en gryde og varm forsigtigt op, til sukkeret er smeltet. Lad det afkøle lidt.

Bland mel, natron, krydderier, rosiner og hele, ristede mandler i en skål. Pisk hurtigt ægget i den let afkølede honningmasse og rør det sammen med de tørre ingredienser.

Kom dejen i en smurt rugbrødsform (cirka 28 cm) og bag ved 170 grader varmluft i cirka 50 minutter. Lad det afkøle lidt og spis med koldt smør. Opbevar resten i en pose, gerne på køl.

God jul/Anna

Kommentér
Del din erfaring med os. Du kan her skrive en kommentar, fifs eller ideer. Mange tak.