Honningkage

350 g honning
200 g mørkt rørsukker
200 g hvedemel
200 g rugmel
1 dl fløde
3 æg
1 tsk. kanel
1 tsk. revet muskatblomme
1 tsk. kardemomme
1 tsk. nelliker
1 tsk. ingefær
1½ tsk. potaske
Evt. glasur

Bages ved 130° i ca. 1 time

Honningen varmes i en gryde, afkøles og røres med sukker. Der tilsættes fløde, mel og æg. Til sidst røres krydderierne i sammen med potasken, der bliver udrørt i lidt vand. Dejen skal hvile nogle timer, før den bages i en velsmurt bradepande. Den kan serveres med flormelisglasur og evt. et par mandler som pynt.

Honningkager kræver krydderier af god kvalitet. Hver bager og hver husmor har i reglen sin særlige krydderiblanding hertil. Honningkager kan flækkes og lægges sammen med kompot af abrikoser, blommer, figner eller dadler. Abrikoser og honningkager er en klassisk kombination.

Abrikosmos til honningkage

250 g tørrede, hakkede abrikoser
75 g vand
200 g rørsukker
½ vaniljestang (koges med)
Evt. orangelikør, fx Grand Marnier

Kog det hele sammen for svag varme og lad det simre, indtil det er mørkt. Afkøles og tilsættes evt. 1-2 spsk orangelikør, f.eks. Grand Marnier. Der kan også anvendes friske abrikoser, og i så fald skal der ca. bruges ca. 500 g abrikoser uden sten og mindre vand, da friske abrikoser afgiver saft.

Honningkagen kan flækkes, og der lægges abrikos mellem lagene. Honningkagen kan også serveres hel, overtrukket med mørk chokolade og ledsaget af abrikosmos.

Honningkager findes i et væld af variationer i de fleste europæiske lande, men med tyngdepunkt i Tyskland, Centraleuropa og på Balkan. De er udtryk for den fælleseuropæiske kulturarv og afspejler samtidigt den kulturelle mangfoldighed i Europa. I Danmark er honningkager især forbundet med Christiansfeld, der blev grundlagt i 1772 af indvandrere fra Midttyskland.

Opskrifterne er venligst udlånt fra bogen Smag på Sønderjylland – madkultur uden grænser af Inge Adriansen, Gyldendal 2012. De smukke fotos er taget af fotograf Mikkel Adsbøl.

Kommentér
Del din erfaring med os. Du kan her skrive en kommentar, fifs eller ideer. Mange tak.