Mikkel fra BrewParts serverer ølinspiration til julebordet, så du kan give dine gæster en anderledes smagsoplevelse med øl i stedet for det sædvanlige vin.

– Øl er velvalgt og forfriskende til mørk fed julemad som flæskesteg, andesteg, medister og kålpølser. Ofte er juleøl af typen mørk Brown Ale tilsat krydderier. Du behøver dog ikke at vælge en julebryg for at få en fantastisk smagsoplevelse. Du kan også servere en godt ”humlet” øl, som giver et forfriskende modspil, siger Mikkel.

Øl har andet end frisk smag som gevinst. Hvor vin sammen med fed julemad godt kan give ubehag i maven, så kan øl faktisk have en positiv effekt. En tredje fordel er, at en god juleøl holder sig kold i lidt længere tid, fordi den har en god skumkrone, som isolerer. Her får du Mikkels bud på lækre øl til julemaden.

Til det varme julebord

– Sydpå har de ingen tradition for at brygge juleøl. Men italienske Del Borgo har overrasket. De har taget traditionen fra Norden til sig og har brygget en rigtig fint krydret juleøl, som står godt til det varme julebord med and og de lidt federe retter. Det er en mørk krydret øl. Lidt en mellemting mellem en belgisk øl og en Brown Ale.

– Bøgedal ved Vejle har lavet en fin Mørk Juleøl med appelsin, muscovado og en flot humlesmag. Den har et godt spil mellem det bitre og det søde, og gør sig glimrende på julebordet. Den kommer i en flot 70 cl flaske, så du kan skænke til gæsterne og gøre det hele lidt festligere.

– Undercover har lavet en fantastisk vinter-IPA med et twist af orange, som er lækker til julemad. Den har duftindtryk af appelsin og hyldeblomst. Til et julefrokostbord med sild er den også velvalgt. Det samme synes vi, at vores egen Gendarm-øl er, da det friske fra humlen gør sig rigtigt godt til både sild og varme retter. Vi har i den nye version af Gendarmen tilsat to ekstra amerikanske humletyper, som giver øllet en frisk duft og smag.

Til desserten

– Til desserten kan du overraske med en spændende nyhed, nemlig Julemælk fra ToØl. Den er fremragende til julens kager, chokoladekager og tunge kager generelt. Det er øl i den helt mørke, tunge ende og fås enten ”plane” eller lagret på cognac- eller romfade. Julemælk er på 15 %, så tag ikke fejl af navnet.

– Til den stolte tradition med risalamande juleaften har vi nogle forskellige bud. En Kasteel Rouge fra det belgiske bryggeri Van Honsebrouck er frisk og lækker til kirsebærsovsen. Et andet bud kunne være Mikkeler’s hyldest til risalamande, kaldet Ris a la M’ale.

Til julegrøden

– Nordmændene har en tradition for at drikke ”julebrus”, som er en rød sodavand. Den drikker de i stil med, at vi sønderjyder kan lide saftevand til julegrøden. Det norske bryggeri Lervig har brygget videre på denne tradition og har lavet Kringly Kris, som er en let krydret mørk øl, der også passer godt til julegrød. Der er lidt kanel, kardemomme og nelliker i.

– Et twist kan også være at servere en lækker chokoladeøl fra eksempelvis Samuel Smith. Det er en mørk øl, med en tydelig smag og duft af chokolade, som kommer fra den let ristede chokolademalt og en smule kakaoekstrakt. Modsat mange andre mørke øl, tåler denne at blive serveret ganske kold, da den bibeholder sit fine duftindtryk, selv når den er kølig.

Huskeregel!

Som en generel huskeregel siger vi, at øl skal nydes ved en temperatur, som svarer til 2-3 grader plus alkoholprocenten i øllet. En Kasteel Rouge på 8%, kan man således med fordel servere ved 10-11 grader.

BrewParts ønsker alle en god jul! Her kan du se alle juleøl fra BrewParts: https://BrewParts.dk/juleøl

Kommentér
Del din erfaring med os. Du kan her skrive en kommentar, fifs eller ideer. Mange tak.